Menu
EUR
[BLOG] Duct Tape: hoe kies je de juiste?

[BLOG] Duct Tape: hoe kies je de juiste?

Door: Marthijn Reacties: 0

Duct Tape of in de volksmond ook wel "duck tape" (linnen tape of straaltape) genoemd is het meest veelzijdige stukje tape dat voor de meest uiteenlopende toepassingen ingezet wordt. Iedereen heeft ooit wel eens ducttape gebruikt: Als noodoplossing voor snelle en acute reparaties, voor het tijdelijk vastplakken bij het bundelen van materialen, bij het stralen of het markeren van bepaalde ondergronden.

Omdat er zoveel toepassingen zijn waarvoor duct tape ingezet kan worden, zijn er ook verschillende soorten duct tape.

Maar hoe kiest je nou de juiste soort voor jou klus?
Wij leggen uit waar je op kan letten.

Waar gebruikt je duct tape voor?
Er zijn verschillende soorten duct tapes. Om het juiste product te kiezen, kun je het beste kijken naar de werkzaamheden. Waar ga je de duct tape voor gebruiken? Zo gebruik je sterk klevende tape meestal voor algemene toepassingen zoals bundelen of maskeren, dan kun je het beste voor een basis duct tape gaan. Heb je werkzaamheden in de buitenlucht? Dan is een weerbestendige duct tape de beste keuze.
Daarnaast bestaan er ook duct tapes die gebruikt worden voor industriële toepassingen zoals straalwerkzaamheden. Dit soort tape wordt ook wel straaltape genoemd.

Verschillen in ducttapes
De verschillen tussen de tapes zitten in grofweg 2 aspecten:

  • Drager
    De drager van de duct tape wordt versterkt door de linnen verweving (vakterm: mesh). Hoe dichter deze verweving is, hoe sterker de tape is en hoe makkelijker deze met de hand is te scheuren.
    Ondanks dat de duct tape makkelijk met de hand is te scheuren, is de tape enorm sterk.  Dit bepaalt dus voor een gedeelte de kwaliteit van de tape. Heb je een simpele toepassing zoals het tijdelijk bundelen, dan voldoet vaak een drager die een wat lagere mesh heeft. Wilt je bijvoorbeeld een duct tape voor langere tijd inzetten en moet deze bestand zijn tegen zware belastingen, zoals het bundelen van staal, dan wordt een hogere mesh geadviseerd.

  • Lijmlaag
    De lijmlaag is een ander belangrijk aspect aan de duct tapes. De meest voorkomende lijmlagen zijn hotmelt en natuurrubber. Beide lijmlagen zijn gemaakt van ander materiaal en hebben ieder dus ook andere kenmerken. We nemen deze twee even onder de loep.

    Hotmelt: dit is de benaming voor synthetische lijmen in de vorm van een vaste stof. Door verhitting worden deze lijmen vloeibaar en kunnen ze worden aangebracht op de drager. Vandaar dat het ook hotmelt wordt genoemd. Bij het afkoelen ontstaat er cohesie en is de lijm klevend. Deze lijmlaag staat erom bekend dat er een hoge aanvangskleefkracht is. De duct tapes met een hotmelt lijmlaag worden daarom vaak ingezet voor toepassingen die voor kortere duur zijn.

    Natuurrubber: deze lijmlaag is gemaakt van, zoals de naam al zegt, natuurrubber. Dit wordt onder andere uit melk van de rubberboom en hars gehaald. De voordelen van deze lijmlaag is de langere inzetduur waarbij de kleefkracht ook bij een langere inzetduur zeer sterk is. Daarbij laat deze lijmlaag geen lijmresten achter, ook bij langere en zwaardere inzet.

Kiezen maar! (of schakel een specialist in)
Nu weet je waar in grote lijnen de verschillen in zitten, maar hoe kiest je de juiste ducttape? Dat blijft altijd lastig om zo te zeggen, daarom is het belangrijk om te kijken wat exact de toepassing is.  Iedere duct tape heeft unieke kenmerken en voordelen waardoor deze geschikt is voor bepaalde toepassingen.

Deze vragen kunnen je helpen bij de keuze van de juiste duct tape:

  • Waarvoor wordt de tape ingezet?
  • Op welke ondergrond wordt de tape geplakt?
  • Hoelang wordt de tape ingezet?
  • Wordt de tape binnen of buiten gebruikt? Of blootgesteld aan weersinvloeden?
  • Wordt de tape blootgesteld aan (zware) belasting?
  • Moet de tape zonder lijmresten te verwijderen zijn?

Komt je er niet uit?

Geen nood, onze specialisten staan voor je klaar om een advies op maat te geven. Wordt je toepassing heel specifiek of twijfelt je wat de juiste tape is, dan kunnen zij altijd de oplossing aandragen. Zij geven je een klant specifiek advies en koppelen daar de juiste tape aan. Je wilt je namelijk om veel dingen druk maken, maar niet over je tape. Daar moet je ten alle tijden op kunnen vertrouwen!

Vraag een snel advies via de chat of telefoon, 
Voor specifieke vragen adviseren we je even een mailtje te sturen naar [email protected] 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste om te reageren.
Kies uw taal
Kies uw valuta
€

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Winkelwagen

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »